ISO 22000
Mezinárodní norma ČSN EN ISO 22000:2006 definuje požadavky na zavedení systému managementu bezpečnosti potravin. Systém managementu bezpečnosti potravin specifikuje požadavky, jejichž splnění zajistí bezpečnost potravin i krmiv. Jeho správná aplikace může organizaci výrazným způsobem napomoci při maximální eliminiaci nekvalitních postupů v potravinovém řetězci. Mezinárodní norma ISO 22000 vychází z mezinárodní normy ISO 9001. Svým systémovým přístupem překračuje norma ISO 22000 Systém kritických bodů v potravinářství (HACCP). Systém managementu bezpečnosti potravin je tak určen všem článkům potravinového řetězce – od pěstitelů a výrobců krmiv a potravin, přes zpracovatele, distributory až po provozovatele stravovacích zařízení. Systém je také určen všem organizacím, které se jakýmkoliv nepřímým způsobem zapojují do potravinového řetězce a mohou tak ovlivnit kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin – výrobcům potravinářských strojů a zařízení, potravinových obalů, různých doplňků k potravinám, dopravcům, provozovatelům skladů apod.